Huis of appartement kopen? Je hebt besloten een woning te gaan kopen, je hebt met de bank gesproken en financieel is het geen probleem. Nu sta je voor de keuze: Wordt het een huis of een appartement. Tussen deze twee zitten nog legio verschillen. Denk hierbij aan het aankoopbedrag, de vaste lasten, woonoppervlakte en de verplichtingen en de vrijheden die er zijn. Het is uiteraard belangrijk dat je de juiste keuze maakt, daar het kopen van een woning een zeer ingrijpende aankoop is die je niet een-twee-drie maakt. Bij zowel een huis als een appartement heb je de voor- en de nadelen.
Het verschil tussen een huis en een appartement
Een huis
Een huis is compleet van jou. Je hebt dan wel buren, maar daar heb je voor je onderhoud en het eigendom van je huis niet veel mee te maken. Je kan met je huis doen wat jij wilt. Onderhoudswerkzaamheden kan je op eigen gelegenheid uitvoeren. Uiteraard kan je dit wel samen met de buren doen om geld te besparen.
Het kopen van een huis is over het algemeen duurder, maar wel de beste optie met een gezin of als er uitbreiding op komst is. Een huis met een aantal kamers en een tuin is perfect voor kinderen. Je hoeft niet te sjouwen elke dag trap op trap af en je onderburen hebben geen last van hun stampende voetjes.
Kijk naar de toekomstplannen
Als je nog aarzelt tussen een appartement en een huis, moet je grotendeels kijken naar de plannen voor de toekomst. Met kinderen (op komst) is een huis de beste keuze. Natuurlijk hangt ook veel af bij wat je maximaal kan lenen, daarnaast ook hoeveel waarde je hecht aan de locatie. Over het algemeen kan je in een wijk die iets uit het centrum ligt, een huis krijgen dat een stuk minder kost.
Overigens zijn lang niet alle appartementen goedkoper dan huizen. Vaak vind je appartementen in het centrum van een stad dicht bij winkels en andere voorzieningen. Deze locaties zijn dan duurder, waardoor een appartement dan ook zeer prijzig kan zijn. Een groter huis in een buitenwijk hoeft niet perse duurder te zijn dan een appartement midden in de stad. Waarnaar je eigen voorkeur gaat wordt bepaald aan jouw waarde van de locatie.
Een appartement
Een appartement is een gedeelte van een groter gebouw. Dit kan een beneden- en bovenwoning zijn maar kan ook een flatgebouw zijn. Alle appartement bezitters in het gebouw, zijn dan ook samen eigenaar van het gehele gebouw. Samen moeten zij alles over het gebouw beslissen.
Dus als je een appartement koopt, ben je tevens mede-eigenaar van het totale complex en krijg je het exclusieve gebruiksrecht van een privé-gedeelte. Samen met de andere eigenaren ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. Je bent verplicht lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE), waarvoor je een maandelijkse bijdrage moet betalen. De VvE heeft als doelstelling de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren te behartigen en is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en eventuele bijbehorende grond.
Voordelen
De aanschaf van een appartement is vaak voordeliger dan een huis kopen in dezelfde buurt. Het is daardoor eenvoudiger om een hypotheek te krijgen. Mede dankzij de (vaak) kleinere woonruimte liggen de energiekosten lager. Ook heb je lagere energiekosten door een betere isolatie (diverse woonlagen om je heen). Daarnaast betaal je minder onroerendezaakbelasting. De onderhoudskosten worden gedeeld met de andere eigenaren van het gebouw. Appartementen zijn vaak te vinden in de buurt van winkels en andere voorzieningen. Alles is gelijkvloers en moderne flatgebouwen hebben toch altijd wel een lift. Prima ook als je een dagje ouder wordt. Het is overigens ook zo dat er minder vaak wordt ingebroken in appartementen. De sociale controle is meestal groter in een appartementencomplex.
Nadelen
Het grootste nadeel van een appartement is vaak de beperkte woonruimte. Uiteraard heb je hier ook uitzonderingen in, maar over het algemeen is er minder vloeroppervlak tot de beschikking dan in een huis. Bijna geen een appartement beschikt over een tuin en sommige hebben niet eens een balkon. Aangezien je het gebouw met de andere bezitters deelt is er ook een grotere kans op overlast. Het onderhoud moet je met de andere bezitters regelen, via de VvE. Je kan niet zelf beslissen wie het dak opnieuw gaan bedekken of hiermee zelf aan slag gaan. Je hebt hier te maken met meer regels. Vaak moet je ook servicekosten betalen.
Een keuze maken huis of appartement
Zoals eerder gezegd is de keuze voor een huis afhankelijk van de hoogte van de hypotheek die je kan krijgen. Maar zoals je hebt kunnen lezen zijn er nog diverse afwegingen die gemaakt moeten worden. Het is van belang om goed na te denken over je toekomstige situatie. Verwacht je op kort termijn aan kinderen te willen beginnen, kies je beter voor een huis. Gaat je voorkeur naar kleiner of gelijkvloers wonen dan koop je beter een appartement. Huis kopen: een appartement kopen