Bedenk je eens: Je hebt DE woning gevonden die je absoluut MOET hebben. Op basis van de vraagprijs heb je een openingsbod vastgesteld en deze doorgegeven aan de verkoopmakelaar. Spannend genoeg. Maar dan belt de makelaar je met het slechte nieuws: er zijn nog 3 partijen in de race. Dit had je niet verwacht want je zag jezelf er al helemaal in wonen. Dit kan je er dus echt niet bij hebben in deze al stressvolle periode. Wat nu?
Als er meerdere gegadigde zijn heb jij een vele mindere positie om te onderhandelen: je bent niet de enige, voor jou zelfs drie anderen. Niet het nieuws waar je op zat te wachten. Kan het een truc zijn van de kopers om de prijs op te drijven? Waarschijnlijk niet. Als je verkoopmakelaar dit aangeeft dan zal het zeker kloppen dat er meerdere zijn. Daarnaast is de kans aanwezig dat iemand z’n interesse stopt zo snel hij hoort dat hij niet de enige is. Dit is een te groot risico voor de verkopers.
Kies jij voor een geliefd huis in een gewilde stad en wil je het echt heel graag hebben. Dan kan je niet anders en kan je er helaas niet meer omheen. Je bod moet omhoog. Zo’n bod bestaat overigens niet alleen uit de prijs, deze heeft ook te maken met de ontbindende voorwaarden. Je weet tot welke hoogte je kan, mag en wilt gaan. Ga hier zeker niet overheen.
Direct de vraagprijs bieden is jammer genoeg ook geen garantie. Dit is alleen maar een uitnodiging tot onderhandeling en zeker niet een vaste eindprijs. Je bent nog steeds een van de meerdere bieders. De verkoper is degene die uiteindelijk beslist of hij hiermee wel of niet akkoord gaat.
Ook als je als eerste een bod hebt geplaatst mogen andere partijen gewoon bieden. Je bent nog helemaal niet in onderhandeling met het plaatsen van je bod. Dat ben je op het moment dat de verkoopmakelaar reageert op jouw bieding met een tegenbod. Tot dat moment bij een van de partijen gebeurt mag de verkoopmakelaar dus gewoon meerdere biedingen ontvangen van de diverse gegadigden. Wel moet hij/zij vermelden hoeveel bieders er exact zijn.
De verkoopmakelaar mag dus tegelijk onderhandelen met meerdere bieders. Wel kan er in raadpleging met de verkopende partij ervoor gekozen worden om niet te reageren op een overig bod tot de onderhandelingen met jou – als de eerste bieder – zijn geëindigd. Mochten ze toch een bod ontvangen dat hoger ligt kan er gevraagd worden om een eindbod. Is jouw toch eindbod minder dan het bod van jouw concurrenten dan zal er helaas verder worden gegaan met de ander.
Een verkoopmakelaar mag de gegadigden nooit tegen elkaar laten opbieden. Vandaar dat je nooit weet wat de concurrentie biedt. Dit moet je geheel zelfstandig bepalen. Dat is wellicht frustrerend, want je weet niet of je nog kans maakt op je ideale woning. Toch is deze regel niets voor niets. Je bent al zo verliefd op het huis dat je steeds hoger wilt gaat. De kans is dan aanwezig dat je in een bidding war terechtkomt en uiteindelijk meer biedt dan het huis waard is.
Mocht je in de situatie terecht komen dat je biedt op een huis met meerdere gegadigde dan is het dus slim om je nooit te laten meeslepen in het heetst van de onderhandelen strijd. Bedenk goed wat jij maximaal kan en wilt betalen en ga hier zeker niet overheen. Houd je voornemens vast al lijkt het kansloos. Wel doe je er goed aan om iets hoger met je openingsbod te zitten zodat je in ieder geval in de onderhandelingen zit met de verkopende partij. Kortom: blijf onder je eigen maximale maar maak het aantrekkelijk genoeg voor de andere partij.
Wanneer de verkoper jouw bod accepteert ben je er ook nog niet helemaal. Pas wanneer jij en de verkopende partij het voorlopig koopcontract hebben ondertekend kan de champagne open. Dan heb jij als koper de zekerheid. Overigens heb jij nog wettelijk 3 dagen bedenktijd na het tekenen van de koopakte. Daarna kun je alleen nog onder de deal uit als je gebruik maakt van de ontbindende voorwaarden.