Een bouwkundige of bouwtechnische keuring kan veel ellende voorkomen. Heb je eindelijk je droomwoning gevonden! De vraagprijs is haalbaar en na de nodige onderhandelingen komen jij en de verkoper tot een deal. Dan wil je achteraf geen vervellende verassingen tegenkomen. Er zijn behalve de prijs nog enkele andere belangrijke punten waarbij rekening gehouden dient te worden wanneer je een woning koopt. Een daarvan is de bouwkundige staat van de woning en dan is het dus meestal slim om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.
Bouwkundige keuring, waarom?
Als koper van een woning doe je een behoorlijk grote investering en dan wil je tot in de detail weten wat je exact koopt. Er loert hier een enorm gevaar want bij het kopen van een woning spelen emoties een behoorlijke rol en deze emoties zorgen er vaak voor dat de realiteit uit het oog verloren wordt. Uiteraard zijn locatie, het type woning en de sfeer in en rondom een woning belangrijk, maar om teleurstellingen te voorkomen is het zeer verstandig te weten wat de bouwkundige staat van de woning is is en welke bouwkundige kosten er eventueel nog te verwachten zijn in de toekomst. Dit is van grote invloed op de hypotheek en op de maandelijkse lasten.
Wat is een bouwkundige of bouwtechnische keuring?
Een huis kan er op het eerste gezicht top uitzien maar schijn kan bedriegen. Veel gebreken zijn echter lang niet altijd zichtbaar en dan is de kans dat een leek hieraan voorbij gaat groot. Er zal dus een bouwkundige door middel van een bouwkundige keuring moeten concluderen wat de exacte staat van de woning is, welke kosten er onmiddellijk aan achterstallig onderhoud zijn en welke kosten je als toekomstig eigenaar op een langer termijn kan verwachten. Gedurende een visuele inspectie zal de bouwkundige onder andere letten op de kwaliteit van de volgende punten;
- kozijnen, ramen en deuren
- vloeren, metselwerk, voegwerk en lateien.
- dakconstructie, dakbeschot, dakbedekking en/of dakpannen
- riolering
- staat van het electra en de CV-ketel
- leidingwerk
- goten
- schoorsteen
- keuken en sanitair
- staat van garage, schuren en hokken
- vaststellen van asbest en loden waterleidingen
- vaststellen van mogelijk koolmonoxide gevaar
- kostenraming van direct noodzakelijk onderhoud, kosten op termijn en verbeterkosten
Als koper van een woning heb je altijd een onderzoeksplicht. Dat houdt in dat jij als koper verplicht bent om vooraf goed onderzoek moet hebben gedaan naar de (bouwkundige) staat van de woning. Wanneer er verborgen gebreken zijn is hier een verkoper naderhand eventueel op aan te spreken. Met een bouwkundige keuring is de kans op verborgen verbreken een stuk kleiner & het voorkomt vaak een hoop teleurstelling en (financiële) stress achteraf.
Alhoewel een bouwkundige keuring vaak erg belangrijk kan zijn, is het niet altijd nodig om voor iedere woning een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Vooral de jongere woningen zijn vaak kwalitatief in een dusdanige goede staat dat een externe bouwkundige keuring niet altijd nodig is. Echter zit hier ook direct weer de valkuil. Het feit dat een woning jonger is betekent niet altijd dat de woning geen gebreken kan hebben. Wil je dus zekerheid hebben laat dan altijd een bouwkundige keuring uitvoeren.
De exacte kosten van een bouwkundige keuring hangen erg af van onder andere de omvang van de woning, maar gemiddeld genomen kan je rekenen op bedragen tussen de €250,- en €500,-.