Starterslening wat is dat en kan ik die krijgen? Als je voor de allereerste keer een huis koopt, kan je eventueel een extra lening krijgen bovenop je hypotheek. Dit is de zogenaamde Starterslening. De Rijksoverheid geeft deze startersleningen niet, maar zo'n 200 gemeenten doen dit wel. Het Rijk draagt echter wel financieel gezien bij aan deze leningen door mee te betalen aan 50% van deze financieringskosten.
De Starterslening bestaat uit een rentevaste periode van 15 jaar. De eerste 3 jaar daarvan betaal je geen rente en aflossing. Wanneer daarna je inkomen hoog genoeg is, ga je de rente en de aflossing betalen. Mocht dit niet zo zijn? Dan kan je een hertoetsing aanvragen en ga je maandelijks een bedrag betalen die past bij je huidige inkomen.
Starterslening, hoe is deze ontstaan?
Het ministerie van VROM/WWI (kortweg WWI) vindt dat elke woningzoekende de woning en woonsituatie zal moeten kunnen kiezen en vinden die het best bij hem om haar past. Voor starters op de woningkoopmarkt is dat niet zo simpel. Vooral in de regio’s met een gespannen woningmarkt lukt het niet of bijna niet om een betaalbare woning te vinden. De hoge prijzen zorgen ervoor dat er een slechte doorstroming is vanuit de bestaande woningen. Daardoor komt er zeer weinig nieuw aanbod voor starters op de huidige markt. Dit is de afgelopen jaren nog iets gecompenseerd door de betrekkelijk lage hypotheekrente. Of dit in de volgende jaren hetzelfde blijft, is niet zeker. De potentie voor starters hangt dus af van lastig te voorspellen factoren zoals de stand van de rente, de clausule waaronder de banken hypotheken verstrekken, de inkomensontwikkeling, de huizenprijzen en het (nieuwbouw-) aanbod.
WWI spant zich om die reden in om de eventuele kansen voor de starters te vergroten. Het ministerie trekt elk jaar enige tientallen miljoenen euro’s uit voor zaken als de VROM Starterslening en ook de Koopsubsidie. Ook maakt het bouwen van enigszins betaalbare koopwoningen een onderdeel uit van de verstedelijkingsafspraken die het ministerie heeft gemaakt met de stedelijke regio’s. Ook zal de wet- en regelgeving moeten bijdragen aan het verruimen van de kansen voor starters. Zo is bijvoorbeeld de Afdeling Grondexploitatie in het leven geroepen. Gemeenten hebben hierdoor een extra tool gekregen om, wanneer ze voor bepaalde grond geen eigenaar zijn, het construeren van betaalbare koopwoningen kunnen stimuleren en in bepaalde gevallen ook kunnen afdwingen.
Wat is een starter?
Een starter is een huishouden dat voor de allereerste keer een woning koopt. Dit zijn behoorlijk diverse groepen huishoudens, waarbij het woonverleden erg verschillend kan zijn:
Bijvoorbeeld:
- een huishouden dat voor het allereerst zelfstandig gaat wonen in een koopwoning
- een huishouden dat vanuit het buitenland komt, zich in Nederland vestigt en zelfstandig gaat wonen in een koopwoning
- een huishouden dat een vanuit een huurwoning naar een koopwoning verhuist
- een huishouden dat hun ‘eigen’ huurwoning koopt.
De starter kan dus van alles zijn. Jongere een- of tweepersoonshuishoudens, gescheiden mensen, immigranten en huishoudens met al kinderen die van een huurwoning voor de eerste maal naar een koopwoning wil gaan verhuizen, dit zijn allemaal koopstarters.
Daarom bestaat de starterswoning niet echt, de starter laat zich namelijk niet in een hokje of in een doelgroep stoppen. De wensen van de starter liggen ver uiteen en dat geldt dan ook voor de situatie waarin degene zit. Een starter in Amsterdam krijgt met een volledig verschillend woningaanbod te maken dan een starter in een dorp in Friesland. De oplossingen voor de problemen rondom starters zullen dan ook lokaal en regionaal worden bekeken & bedacht. Dat vraagt om gedegen onderzoek en een juiste analyse. In Alphen aan den Rijn raden wij starters aan om voor een startershypotheek te kiezen.
Starterslening aanvragen
Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten kan je zien of er in jouw gemeente sprake is van een starterslening. Gemeenten beslissen namelijk zelf deze aanbieden. Hiervoor kijken ze voornamelijk naar de lokale woningmarkt. De gemeente bepaalt ook de voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen.